Babyvoeding kennisbank

Je baby leren kauwen: zo doe je dat

Je baby leren kauwen: zo doe je dat

Als je start met de eerste oefenhapjes, hoeft je baby nog niet meteen te kunnen kauwen. De oefenhapjes zijn zo fijn gemalen, dat kauwen niet nodig is. Als dat goed gaat, kun je overgaan op voeding met een grovere structuur en met meer stukjes. Lees hier hoe je je baby kan leren kauwen.

Je staat er misschien helemaal niet bij stil, maar… je kindje moet nog leren kauwen op eten. Wat voor ons zo vanzelfsprekend is, is voor je baby volledig nieuw. Sommige baby’s zullen ’t misschien al meteen kunnen, maar andere baby’s lijken nog geen interesse te hebben in kauwen. Of ze snappen simpelweg nog niet wat er moet gebeuren als er voedsel in hun mond komt. Het kan best zijn dat je kindje al wel op speelgoed bijt, maar dat zegt dus nog niets over de skills van het kauwen op eten.

Vanaf de leeftijd van 6 maand

Tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden (gemiddeld) begint je kindje overal op te bijten en kauwen. Handjes, kleding, hydrofiele doeken en speelgoed… Wat je kindje maar kan grijpen verdwijnt in ’t mondje. Dit is heel normaal: op deze manier ontdekt je baby namelijk de wereld. Vanaf nu moet je natuurlijk ook extra goed opletten op rondslingerende (kleine) items die gevaarlijk kunnen zijn.

Vanaf de leeftijd van 4 maand (gemiddeld) kun je beginnen met oefenhapjes en vanaf de leeftijd van 6 maanden kun je – als je al gestart bent met de eerste oefenhapjes – het eten in wat grovere stukjes of puree aanbieden. Ben je nog niet begonnen met oefenhapjes, doe dat dan eerst. Zo went je baby naast melk vast aan andere structuren en smaken.

Tips & tricks om je baby te leren kauwen

Met tips uit dit lijstje kun je – samen met je baby – oefenen op het leren kauwen. Want net als lopen en praten moet je kindje ook deze techniek nog leren.

Bij de ene baby werkt ’t om te oefenen (en oefenen, en oefenen) en andere baby’s zullen ’t misschien beter leren als jij ’t hen voordoet. Of soms zijn ze er nog niet helemaal klaar voor, dat kan ook! Kauwt je kindje niet op speelgoed of bijtringen, dan kan ’t best zijn dat je nog even moet wachten.

En bedenk ook: net als bij elke mijlpaal en alles wat ze moeten leren: ieder kindje doet ’t op eigen tempo. Het is dus volkomen normaal als je kindje wat meer tijd nodig heeft om ’t te leren. Het kan zijn dat ze bij de leeftijd van 9 of 10 maanden goed gaan kauwen, en da’s helemaal okay.

En bedenk ook: ‘food under one is just for fun’. Tot de leeftijd van één jaar is melk simpelweg nog de hoofdvoeding en hoeft je kleintje nog geen bijvoeding.

1) Gebruik bijtringen en speelgoed

Geef je baby bijtringen en ander speelgoed waar ze op kunnen kauwen. Dit is een veilige basis om mee te beginnen. Daarnaast ontdekken ze dus ook de wereld via hun mond. Kijk dus ook naar sensorisch speelgoed met verschillende structuren en vormen, zoals deze Sophie de Giraf Bijtring (uit de So’ Pure collectie) of deze leuke bijtring van Jollein.

Geef de bijtring als speeltje voor in de box, voor in de auto of voor onderweg in de kinderwagen. Speelplezier én oefenen met kauwen in één.

2) Doe ’t voor!

Kinderen en baby’s – hoe klein dan ook – kopiëren gedrag. Dus doe ’t voor! Pak een lepel, schep een hap van je bord op en zet al je acteerskills in om een goede kauw-show weg te geven ;-). Eet ook, als het even lukt, gezamenlijk. Dus jij jullie maaltijd en je baby zijn of haar maaltijd. Zo doe je het echt samen en is het voedingsmoment niet een ‘eigen moment’ voor je kindje. Dat helpt ook weer meteen mee in het creëren van ritme!

3) Haal ’t juiste eten in huis

Een open deur: maar het juiste eten maakt het verschil. Kies voor items die in de mond van je baby smelten, zodat ze wel ’t kauwen kunnen oefenen, maar het nog niet zorgt voor kokhalzen, spugen of verslikken.

4) Poets de tanden (of het tandvlees) van je baby

Huh, tanden poetsen om je baby te leren kauwen? Jep! Dit klinkt misschien gek, maar hear me out. Het zal voor je baby raar zijn om ineens iets anders in z’n mond te hebben dan een speen (of flesje, tepel, speeltje, eigen vingers, etc.), maar zo kan ‘ie er wel aan wennen. Daarnaast is ’t sowieso goed om te beginnen met het poetsen van de tanden zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Je hebt zachte borstels, zoals deze van siliconen vingertandenborstel van Mushie.