Babyvoeding kennisbank

Vitamines voor je baby: deze zijn nodig bij flesvoeding

Vitamines baby flesvoeding

Goede bouwstenen zijn essentieel, vooral in het eerste levensjaar van je baby. Flesvoeding is een uitstekend alternatief voor borstvoeding en kan je baby de voedingsstoffen leveren die hij of zij nodig heeft. Maar heb je je ooit afgevraagd welke vitamines nodig zijn bij flesvoeding? Hier is wat je moet weten.

De basis van flesvoeding

Flesvoeding is speciaal ontworpen om te voorzien in de voedingsbehoeften van baby’s. De meeste flesvoedingen bevatten een mix van eiwitten, vetten, koolhydraten en een scala aan vitamines en mineralen. Ondanks deze zorgvuldig samengestelde mix, zijn er bepaalde vitamines die je mogelijk apart moet aanvullen als je flesvoeding geeft.

Vitamine D

Vitamine D is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je baby. Het draagt bij aan de botgroei en de opname van calcium en fosfor. Volgens het Voedingscentrum hebben alle kinderen tot 4 jaar een vitamine D-supplement nodig, ongeacht of ze borst- of flesvoeding krijgen. Dit komt omdat het moeilijk is om voldoende vitamine D uit alleen voeding te halen.

Je kunt je baby een dagelijkse dosis vitamine D geven in de vorm van druppels, die gemakkelijk kunnen worden toegevoegd aan de flesvoeding. Er zijn tegenwoordig veel suikervrije varianten.

Vitamine K

Vitamine K speelt een cruciale rol in de bloedstolling. Het wordt door het lichaam van je baby zelf geproduceerd, maar pas na een paar maanden. Tot die tijd is je baby afhankelijk van jou voor deze vitamine. Als je kant-en-klare flesvoeding (poeder) geeft, is de kans groot dat er al vitamine K in verwerkt is. Bekijk dit goed. Zit het er niet in, vul het dan de eerste drie maanden aan.

Het is altijd het beste om te overleggen met je kinderarts/het consultatiebureau voordat je besluit om vitamines aan je baby te geven. Zij kunnen je deskundig advies geven op basis van de specifieke behoeften van je baby.