Babyvoeding kennisbank Beginnen met babyvoeding

Hoe begin je met vaste voeding bij je baby?

Hoe begin je met vast voeding bij je baby?

Spannend (en leuk!): je gaat beginnen met vaste voeding voor je kindje. Maar hoe begin je hier nu mee? Lees hier tips voor het beginnen met vaste voeding bij je baby!

Melk, of dat nu moedermelk is of kunstvoeding, is tot nu toe de basis geweest voor de voeding voor je kleintje, aangevuld met vitamine D (en vitamine K bij borstvoeding). Maar vanaf nu kun je beginnen met vast voeding in de vorm van oefenhapjes. Dat is spannend, maar vooral ook erg leuk! Hoe zal je kleintje reageren op een lepel? Op nieuwe smaken en structuren en op het leren eten?

Houd je camera dus in de aanslag, want foto’s en video’s van je baby’s eerste oefenhapjes zijn goud waard!

De eerste oefenhapjes in de leeftijd van 4 tot 6 maanden

Met de leeftijd van 4 maand kun je al beginnen met de eerste hapjes vaste voeding. Sommige kindjes zijn al eerder toe aan oefenhapjes, bijvoorbeeld met 3,5 maand. Heb je een hongerige baby of een kindje dat je ’t eten uit de mond kijkt? Probeer eens een kleine theelepel oefenhapje en zie wat de reactie van je baby is. Oefenhapjes vervangen in de maanden 4 tot 6 nog geen melk. Melk blijft ook nu de basis van alles wat je baby binnenkrijgt.

Het zal je misschien verbazen, maar je kindje zal uit zichzelf kauwbewegingen maken. Echt kauwen doen ze niet, maar de kaken gaan al wel op en neer. Het begin is er! Vast voeding moet je in deze maanden zien als gepureerd voedsel, dat al ‘kauwend’ en smakkend naar binnen te zuigen is door je baby. Je leest hier hoe je je baby kunt leren kauwen.

Vaste voeding voor je baby: uit een potje of zelf maken?

Wil je zelf voeding maken, dan kun je dat gemakkelijk doen met een babyvoedingsmaker of een ander keukenhulpje. Kies je voor babyvoeding uit een potje, dan zijn er diverse varianten speciaal voor kindjes vanaf de leeftijd van 4 maand. Je leest hier alles over wat je nodig hebt om zelf babyvoeding te maken.