Shop

Siliconen baby slab: ja of nee?

Siliconen baby slab

Je ziet ze veel in de winkel hangen: de siliconen slab met opvangbakje. Is dit handig? Om die vraag te beantwoorden nemen we je in dit artikel mee in onze ervaring met een gewone slab versus een siliconen slab.

Als jonge ouder ben je altijd op zoek naar handige hulpmiddelen die het opvoeden van je kind gemakkelijker maken. EΓ©n van die handige hulpmiddelen is de siliconen baby slab. Maar is het gebruik van zo’n slab wel echt zo handig? In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van de siliconen baby slab bespreken, zodat jij als ouder een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen van een siliconen baby slab

Een van de belangrijkste voordelen van een siliconen baby slab is dat deze gemakkelijk schoon te maken is. Het materiaal waarvan de slab gemaakt is, is namelijk waterdicht en kan gewoon in de vaatwasser worden schoongemaakt. Dit bespaart je tijd en moeite, omdat je niet meer hoeven te ‘knoeien’ met het schoonmaken.

Een ander voordeel van de siliconen baby slab is dat deze verstelbaar is. Hierdoor past de slab zich gemakkelijk aan de grootte van je kindje aan en kan deze langdurig gebruikt worden. Dit in tegenstelling tot de traditionele stoffen slabbetjes, die vaak na een paar maanden al te klein zijn en dus vervangen moeten worden.

Daarnaast is de siliconen baby slab vaak voorzien van een opvangbakje aan de onderkant, waardoor gemorst voedsel opgevangen wordt en niet op de grond belandt. Dit kan voorkomen dat er vervelende vlekken ontstaan op de vloer of op het tapijt. En dit bespaart je natuurlijk weer extra schoonmaakwerk.

Nadelen van een siliconen baby slab

Hoewel de siliconen baby slab veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik ervan. Zo kan het materiaal waarvan de slab gemaakt is, soms te stug zijn. Hierdoor kan het voor je kindje lastig zijn om zijn of haar nek te bewegen tijdens het eten, wat de eetervaring niet ten goede komt.

Daarnaast kan het opvangbakje aan de onderkant van de slab ook een nadeel zijn. Sommige kinderen vinden het namelijk leuk om met hun eten te spelen en zullen het opvangbakje dan ook snel als speelgoed zien. Hierdoor kan het voorkomen dat ze de slab losmaken en het gemorste voedsel alsnog op de grond belandt.

Een ander nadeel van de siliconen baby slab is dat deze vaak duurder is dan de traditionele stoffen slabbetjes.

Is een siliconen baby slab duurzamer dan een stoffen baby slab?

Of een siliconen baby slab duurzamer is dan een stoffen baby slab, hangt af van verschillende factoren. Zo is het materiaal van de siliconen slab in principe duurzamer dan dat van een stoffen slab, omdat siliconen langer meegaat en minder snel slijt. Daarnaast is de siliconen slab vaak verstelbaar, waardoor deze langer gebruikt kan worden dan een stoffen slab die na verloop van tijd te klein wordt.

Echter is de productie van siliconen niet altijd even duurzaam, omdat het regelmatig wordt geproduceerd uit aardolie. Daarentegen kan een stoffen slab van biologisch katoen wel duurzamer zijn, omdat deze gemaakt is van natuurlijke materialen en geproduceerd wordt op een manier die minder belastend is voor het milieu.

Daarnaast speelt de levensduur van de slab ook een rol in de duurzaamheid. Een stoffen slab van goede kwaliteit kan jaren meegaan en is daardoor een duurzamere keuze dan een siliconen slab die na verloop van tijd versleten raakt en weggegooid moet worden.

Kortom, of een siliconen baby slab duurzamer is dan een stoffen baby slab, hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om goed na te denken over de duurzaamheid van beide opties voordat je een keuze maakt.

Conclusie: siliconen baby slab: ja of nee?

Of je nu wel of niet voor een siliconen baby slab kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de behoeften van je kindje. Als je veel waarde hecht aan gemak en hygiΓ«ne, kan een siliconen baby slab een handige keuze zijn. De slab is namelijk gemakkelijk schoon te maken en kan langdurig gebruikt worden. Ook voorkomt het opvangbakje onderaan de slab dat gemorst voedsel niet op de grond belandt en dat bespaart ouders weer extra schoonmaakwerk.

Aan de andere kant kan de stugheid van het materiaal en het opvangbakje aan de onderkant van de slab als nadeel worden ervaren. Daarnaast is de siliconen baby slab vaak duurder dan traditionele stoffen slabbetjes.

Als ouder is het daarom belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen van de siliconen baby slab voordat je besluit er een aan te schaffen, ook omtrent duurzaamheid. Het kan handig zijn om eerst één siliconen slab te proberen en te zien of deze geschikt is voor jouw kindje. Als het goed bevalt, kun je altijd nog meer aanschaffen!